Backyard Aquaponics
http://backyardaquaponics.com/forum/

magnesium suplement
http://backyardaquaponics.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=27741
Page 2 of 2

Author:  bluefin [ Oct 12th, '16, 09:19 ]
Post subject:  Re: magnesium suplement

latest test results PH 7.6 ammonia 0, nitrite 0, nitrate 0. Not sure if the ph is a bit too high. How could i lower it.

Author:  Mr Damage [ Oct 12th, '16, 10:37 ]
Post subject:  Re: magnesium suplement

A pH of 7.6 is fine. About the only element that may be slightly affected by that pH is Iron, but it usually doesn't become completely locked out until the pH gets to 8.0+

I've had systems running in the high 7's and still achieved excellent plant growth. One system in particular ran at 7.8-7.8 for the first two years.

The pH should start to decline naturally over time. Many people that push their pH down artificially regret it a few months down the track when they can't keep the pH up, which is a much more complex problem.

If you are worried about Iron lock-out in the meantime, you could add a little EDDHA Chelated Iron, but you don't need to add much, there are some stupid, highly excessive recommendations out there on the interwebs. Half a level teaspoon (use proper measuring spoons) per 1000L of water is more than adequate. That level will turn your water slightly pink for a short period.

Author:  bluefin [ Oct 12th, '16, 19:52 ]
Post subject:  Re: magnesium suplement

My system collapsed literally. I had all my growbeds supported on old trampoline frames that gave way in a storm. The beds lay idle for two weeks before i could travel from Brisbane to fix them. Plants were yellowing and the whole growth of the beds looked debilitated. I have since fixed the system and everything is looking great atm, lush and green. I just had concerns with the ph as i hadn't checked it for 6 months and thought it was quite high. The fish seem happy as there are no deaths and they are ravaging their feed.

Author:  Mr Damage [ Oct 12th, '16, 21:08 ]
Post subject:  Re: magnesium suplement

Sounds like everything is just fine.
Mr Damage wrote:
One system in particular ran at 7.8-7.8 for the first two years.
Was supposed to read 7.6-7.8

Page 2 of 2 All times are UTC + 8 hours
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/